Wat is jaloezie?


Wat is jaloezie?

Op zich is jaloezie helemaal geen slechte eigenschap. Jaloezie is een gevoel dat jou via anderen zegt wat je graag wilt in het leven. De meeste mensen hebben geen idee van wat ze werkelijk willen in het leven, naast de standaard ambities op gebied van loopbaan en privéleven: een gezinsleven, een mooi huis, een auto en één of twee goede banen en natuurlijk een kast vol leuke kleding. Dus, als iemand je jaloers maakt is dat eigenlijk een goed teken. Het betekent dat je wat wilt hebben of bereiken en dit kan dienen als motivatie voor je loopbaan.

Jaloezie en taboe
In onze westerse samenleving heerst er helaas een taboe op jaloezie, om de simpele reden dat het een gebrek of zwakte kan aanduiden. In deze maatschappij hebben we een valse trots aangemeten die gevoelens van jaloezie onderdrukt en daarmee venijnig maakt. We veranderen ons gedrag naar de persoon in kwestie toe en we lijden er zelf ook onder.

Therapie om ongezonde jaloezie weer gezond te maken
Het allereerste wat je dient te doen is jaloezie herkennen en een plaatsje geven in jezelf. Als je jaloers bent op een bezitting, bijvoorbeeld een mooie auto, dan roep je in jezelf deze persoon aan en zegt haar/hem eerlijk dat je ook graag zo'n auto had willen hebben. Als je dit in jezelf hebt gedaan, kun je het later ook in het echt doen. Je zult zien dat je je veel beter zult voelen en dat je vriend(in) eindelijk haar/zijn afgunsten ook aan jou opbiecht. Je kunt ook jaloers zijn op de persoon van je vriendin. In dit geval wil je zijn zoals zij. Dit kun je in jezelf tegen haar zeggen. Herhaal dit net zolang totdat het vervelende gevoel weg is. Later kun je het ook in de praktijk brengen.

Fragment uit "Handleiding voor een beter leven".

Definitie van jaloezie:

Bestel de "Handleiding voor een beter leven" nu in de webwinkel

Naar overzicht van alle artikelen en blogs geschreven door ir. Maarten G.A. van Mook


Terug naar de introductie  pagina
{Terug naar overzicht alle artikelen en blogs}

Terug naar de intoductie pagina