Lifetime employment en het CV verdwijnen en employability en meerwaarde verschijnen

Enkele decennia geleden konden werknemers bouwen en vertrouwen op hun werkgever dankzij een arbeidscontract voor lange termijn. De tijden zijn echter veranderd. Werkgevers bieden maximaal een arbeidscontract voor een jaar en eigenlijk is dit alleen maar goed: je blijft alert op nieuwe kansen, je persoonlijke ontwikkeling wordt beter gestimuleerd en misschien word je je wel bewust van jouw meerwaarde voor het bedrijfsleven met alle voordelen van dien! Heb je ooit wel eens een lijst gemaakt van leuke bedrijven en vervelende bedrijven? Heb je wel goed opgelet? Sommige bedrijven behandelen hun klanten en werknemers heel goed, andere bedrijven maken er een potje van. Als je solliciteert bij een bedrijf dat je zelf helemaal ziet zitten, kom je gemotiveerder over en zal je slagingskans bij sollicitaties aanzienlijk toenemen.

De positieve kanten van de crisis
Vele mensen klagen over de crisis maar beseffen niet dat de crisis ook positieve kanten heeft. Crisis komt uit het Grieks en betekent eigenlijk "nieuwe kans". De huidige crisis is onderdeel van een wereldwijde metamorfose van het economische systeem, vergelijk een rups die via het poppenstadium verandert in een vlinder. Waar vroeger de nadruk lag op zekerheid en status in werk en loopbaan, ligt anno 2012 het accent op het leveren van meerwaarde aan de samenleving met als beloning een zeer aangename levensstijl.

Meerwaarde is de sleutel tot succes geworden
Waar vroeger het accent lag op het CV met vermelding van het arbeidsverleden, ligt nu het accent op jouw meerwaarde voor de samenleving en de arbeidsmarkt. Waar tot voor kort de consument aankopen deed via de automatische piloot, is hij/zij dankzij de crisis bewuster geworden: de consument koopt anno 2012 alleen nog maar producten en diensten met een echte meerwaarde. De bedrijven die deze producten en diensten leveren, moeten zich aan het veranderd koopgedrag aanpassen en dat is innoveren geblazen! Zo is auto rijden is flink duurder geworden, terwijl vliegen nu voor iedereen bereikbaar is. Kijk voor de grap eens op de website van www.klm.nl of www.transavia.nl om te zien hoe je voor een appel en een ei tijdens een lang weekend wereldsteden kunt bezoeken of strandvakanties kunt boeken! In een welvarend land als Nederland is de auto voor de meeste consumenten een hebbedingetje zonder echte meerwaarde geworden. Denk maar eens aan het Franse reclamespotje waarin een charmante jongeman toegeeft dat hij de auto helemaal niet nodig heeft en zegt: "je le veux".

Als je je bewust van je meerwaarde voor de samenleving, hoef je je alleen nog maar te richten op bedrijven en instellingen die behoefte hebben aan de meerwaarde die jij als aankomend wereldburger levert!

Hoe kun je je meerwaarde voor de samenleving en daarmee voor het bedrijfsleven in kaart brengen?

Dit is een retorische vraag die je uitdaagt om na te denken over jouw meerwaarde voor de samenleving.

Toch wil ik de lezer(es) een hint geven.

In deze turbulente tijden zijn expertise, passie en talent erg belangrijk geworden, deze persoonlijke gaven zijn onze innerlijke schatten die altijd tot onze beschikking hebben gestaan. De crisis dwingt ons als het ware om steeds meer een beroep te gaan doen op onze innerlijke schat, ons persoonlijk potentieel!

Definities:
Expertise: de specialiteit waarin jij excelleert
Passie: de motor van het leven, de enige echte levensbron
Talent: bloeikans
Meerwaarde: de afgeleide van expertise, passie en talent; het complement van behoefte.

In deze nieuwsbrief wil ik het alleen over passie hebben.

Passie is erg belangrijk want dat is de motor van je leven. Als je werkt met passie, voelt het werk niet als werk maar eerder als een hobby. Iedereen heeft voorkeuren en wensen, maar velen zijn zich niet bewust van wat zij werkelijk willen in het leven. Hoe komt dat?

Vanaf onze jeugd worden wij door onze ouders en familieleden overdonderd met hun verlangens ten aanzien van onze loopbaan en ons privéleven. Ouders willen dat hun kind het beter doet dan zijzelf maar realiseren vaak niet dat zij opgegroeid zijn in heel andere tijden, dus dingen die zij belangrijk vonden zijn wellicht voor ons niet meer zo belangrijk. Vervolgens komen we bij onze opleiding ook mensen tegen die een grote invloed op ons uitoefenen zonder dat wij er erg in hebben. En zodra wij gaan solliciteren worden wij door bedrijven beladen met mooie beloftes over talrijke carrièremogelijkheden. Vaak komen wij pas op middelbare leeftijd 35-40 jaar aan ons zelf toe. En als wij op die leeftijd kinderen hebben dan zij zij weer het middelpunt. Dus, vanuit dit perspectief gezien heeft een overgrote meerderheid van de samenleving eigenlijk alleen voor anderen geleefd, of dit nu je ouders of kinderen zijn of andere beïnvloeders. Passie speelde vroeger voor de meeste mensen een ondergeschikte rol omdat de maatschappij een vaste structuur had en mensen allang tevreden waren met de zekerheid van een vaste baan met een beetje aanzien en status.

Pas nu - anno 2012 - komen wij als mens tot leven, en wel dankzij onze passie.

Passie kan als volgt worden omschreven:

Passie is de vurige component van de allesomvattende liefde. Passie is leven, passie is hartstocht die geuit wordt, die transformeert, vernieuwt en mensen inspireert.
Zonder passie is het leven saai, het leven is dan en een martelgang, eigenlijk geen leven. Passie is de bron van succes, voorspoed en inspiratie. Succes zonder passie is geen succes, slechts de reflectie daarvan.
Alle beroemdheden, kunstenaars en succesvolle ondernemers hebben gebruik gemaakt van de levensbron passie en daarmee vele mensen geïnspireerd. Maar is er nog veel meer passie in deze wereld en wel die passie die aan de ogen van de meeste mensen voorbijgaat. Denk maar eens aan vrijwilligers die zich in hun vrije tijd inzetten voor een goed doel of aan de schoonmaakster bij je ouders thuis. Denk aan de tuinman, de buurvrouw die je twee keer per jaar spreekt of aan je trouwe schoenmaker. Passie is het telkens weer tot leven brengen van jezelf, als een oneindige spiraal die elke keer zijn koers verandert en de kern van het leven is.

Huiswerk voor de lezers van deze nieuwsbrief:
Neem een weekend de tijd om alleen of samen met je partner op te schrijven wat je passies zijn. Wat vind je echt leuk om te doen? Waar kunnen ze jou om 3 uur 's nachts voor wakker maken? Welke activiteiten kosten je weinig energie, beter nog: welke activiteiten leveren jou energie?

In de volgende nieuwsbrief ga ik verder in op het fenomeen talent, waarin ik vertel hoe je je talenten kunt ontdekken en deze kunt inzetten om jouw dromen te verwezenlijken!

Personal Potential is een toonaangevend, overkoepelend loopbaanadviesbureau dat mens en organisatie inspireert om het beste uit zich te halen. Bij Personal Potential kun je je talenten en expertise in kaart laten brengen en ontdekken wat jouw passies zijn. Via de banenkiezer kun je niet alleen je talenten in kaart brengen maar ook de beste bij jou passende baan kiezen!

Alle informatie over deze zeer nuttige en handige tool vind je de intro van de Banenkiezer in het menu.

Met een helder perspectief in uw loopbaan en een continue verrijking van uw privéleven,

ir* Maarten van Mook
Human Potential Consultant
Executive Developer
Personal Potential

Bestel de "Handleiding voor een beter leven" nu in de webwinkel

Terug naar de introductie  pagina

Terug naar de intoductie pagina