Op zoek naar een baan
Just do it!
Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Dus niet geschoten is altijd mis. Het is beter te vaak te solliciteren dan te weinig. Echter, de functie en de bijbehorende werkplek moet je wel echt aanspreken, dus de leus Just do it betekent niet dat je zomaar ergens moet gaan solliciteren, je moet sollicitatie- werkveld zo groot mogelijk maken en beseffen dat elk sollicitatiegesprek een waardevolle bron van informatie is en, als je voor geluk kiest, ook een bron van inspiratie kan zijn. Naast solliciteren op personeelsadvertenties in de gedrukte media kun je je bekwamen in het ontwerpen van een persoonlijk visitekaartje of homepage waarin je je droombaan en je eigen persoonlijkheid omschrijft. Deze visitekaartjes kun je uitdelen op banenbeurzen en netwerkbijeenkomsten. Verder kun je voor bepaalde functies direct bij het bedrijf aankloppen en zeggen dat je werk zoekt, dit kun je doen in de horeca, als je in een bar of restaurant wilt gaan werken. Vrienden en familieleden kunnen ook behulpzaam zijn in jouw zoektocht naar de best bij jou passende baan, wees echter kieskeurig in het uitzoeken van de juiste persoonlijke adviseurs en mentors in deze kring want belangenverstrengeling en verwachtingspatronen kunnen hier veel roet in het eten gooien, waardoor je toekomstbeeld op je loopbaan eerder wordt vertroebeld dan wordt verhelderd. Hier komt de loopbaanadviseur om de hoek kijken. Het is namelijk erg moeilijk om door alle bomen het bos te zien en een beetje hulp is altijd welkom. Wat doet de loopbaanadviseur? Hij/zij kijkt als ware door de sluier van al je gedachten en emoties heen om daar - op een onbevooroordeelde, objectieve manier - jouw eigen talenten, gaven, groeikansen en loopbaanmogelijkheden te kunnen observeren en deze naar jou terug te spiegelen via een uitgebreid profielrapport van je persoonlijkheid.
Stel de vraag aan jezelf
Ken en benut je sterke en zwakke punten
Dankzij jouw talenten en gaven kun je bloeien, dankzij je groeikansen en verbeterpunten kun je groeien. Bedrijven zijn niet alleen geïnteresseerd in je sterke maar ook in je verbeterpunten. De motivatie om hard te werken en goed je best te doen haal je eerder uit je groeikansen en verbeterpunten dan uit je talenten en gaven. Mensen met weinig zelfvertrouwen doen vaker beter hun best dan mensen die blaken van het zelfvertrouwen. En erg belangrijk om te herinneren is: van je fouten kun je alleen maar leren!
De grote schat waarnaar je op zoek bent heb je al
Dit klinkt heel raar maar is toch waar. Er zijn mensen die jarenlang op zoek zijn geweest naar hun droombaan om er later achter te komen dat die droombaan voor het oprapen lag of dat ze deze droombaan al gehad hebben. Naarmate je ouder (en vooral wijzer) wordt, ga je anders naar dingen kijken en kan het zijn dat een baan die je vroeger niet aansprak, nu wel leuk en uitdagend voor je is.
Bijdrage geleverd door Maarten van Mook, loopbaanadviseur bij Personal Potential (http://www.personalpotential.nl)
Uw CV en sollicitatiebrief
3 waardevolle tips voor CV en sollicitatiebrief:
1 Het juiste gewicht is evenwicht
Leg je het juiste gewicht in je CV en sollicitatiebrief? Voor een zware functie gebruik je eerder een gewichtig taalgebruik, echter zonder te overdrijven. Voor een lichte functie kun je een lichte, informele toon gebruiken in je sollicitatiebrieven. De meeste personeelsfunctionarissen hebben een drukke agenda, dus lezen ze liever een kort en bondig CV met eventuele extra's over je arbeidsverleden en privéleven in de bijlage. Een CV met eye-catchers waarin belangrijke taken en goede prestaties in vette letters staan vermeld worden met meer aandacht gelezen dan CV's die geen onderscheid maken tussen belangrijk en minder belangrijk. De beste toon sla je aan als je brief zowel persoonlijk als zakelijk is, deze elegante combinatie vergt wel enig geduldig oefenen, het is als balanceren tussen twee uitersten, maar wel erg uitdagend en leuk om te doen!
2 Dresscode, reiskostenvergoeding en referenties
Dresscode: wees jezelf en kleed je daarnaar.
Reiskostenvergoeding: een genereus gebaar van het bedrijf waar je solliciteert.
Referenties: De beste referenties zijn: Jezelf en je nieuwe werkgever.
3 Pas CV en brief steeds aan aan het bedrijf waar je solliciteert
Gebruik meerdere CV standaarden voor elk type functie waarop je solliciteert. Er zijn genoeg mensen met werkervaring op meerdere (vak-)gebieden of specialisaties, dus maak een standaard CV en brief voor elke specialisatie of vakgebied. Richt je sollicitaties op niet meer dan drie verschillende disciplines.