De vier stadia in het coachingsproces

1. Onbewuste onbekwaamheid.
In dit stadium ben je als een beginnend leerling die vrijwel niets onder de knie heeft.

2. Bewuste onbekwaamheid (falen)
In dit stadium, dat door de meeste mensen als moeilijk of vervelend wordt ervaren, voel je zelf erg goed aan wat je blokkades zijn. In dit stadium word je geconfronteerd met je frustraties en tekortkomingen. Het voordeel hiervan is dat je wilskracht en verlangen weer geactiveerd wordt als je dat wilt. Je wil toch niet als een gefrustreerde ziel door het leven gaan? Doel van deze confrontatie is dat je langzaamaan weer in je eigen kracht gaat staan. Hoe beter je je blokkades en angsten accepteert, des te sneller ben je weer de oude. De meeste mensen doen een beroep op een coach in dit stadium.

3. Bewuste bekwaamheid (succes na falen)
De overgang van fase 2 naar fase 3 is veruit het meest uitdagend want je wordt geconfronteerd met je blokkades en angsten. De coach helpt je door peptalks en aanmoedigingen na je uiteraard geconfronteerd te hebben met je blokkades. Eenmaal gearriveerd in dit stadium moet je geleerde handelingen of werkwijze zo snel mogelijk eigen maken zodat je naar stadium 4 kunt overgaan.

4. Onbewuste bekwaamheid (meesterschap)
In dit stadium heb je alle kneepjes van het vak onder de knie. Alle handelingen doe je nu op de automatische piloot of het nu om verkopen, afvallen of sporten gaat.

Fragment uit "Handleiding voor een beter leven".

Lees de volgende blog "wat is jaloezie"

Lees de volgende blog "vakanties zijn goed voor je welzijn"

Lees de volgende blog over talenten analyse

Bestel de "Handleiding voor een beter leven" nu in de webwinkel

 

Terug naar de introductie  pagina
{Terug naar overzicht alle artikelen en blogs}

Terug naar de intoductie pagina